5 opgaver for den digitale direktør

5 opgaver for den digitale direktør

På den internationale scene er en af de mest hypede direktør-titler i øjeblikket ”Chief Digital Officer” eller på dansk ”digital direktør”. I USA blev antallet af digitale direktører fordoblet sidste år. Og det internationale konsulentfirme McKinsey forventer, at vi vil se endnu en fordobling i år.


Årsagen til nu at give det digitale område en særlig opmærksomhed i virksomhedernes øverste ledelse er enkel. Langt de fleste virksomheder oplever, at teknologi og digitale landvindinger ændrer fundamentalt på vilkårene for at drive forretning og tjene penge i netop deres branche.


Retorisk kan man så spørge: ”Hvad er det for nye arbejdsopgaver, som en digital direktør skal tage sig af?” Der er vel egentlig blot tale om klassisk forandringsledelse, som har været en del af det at drive virksomhed i århundreder. Javel, men det nye er den hastiged med hvilken ny teknologi skyller ind over os. Det kræver et særligt fokus og særlige indsigter.


Den digitale direktørs fornemste opgave er at gøre sig selv overflødig. Lykkes hun med at transformere virksomheden til en konkurrencedygtig forretning i en digital tidsalder og sikre, at det rette digitale mindset er til stede på såvel det strategiske, det taktiske som det operationelle niveau, så er opgaven fuldført.


Langt de færreste virksomheder er dog der i dag, og der er fortsat behov for at placere ansvaret for at drive den digitale transformation hos en person med de rette indsigter og kompetencer. I en ny rapport peger McKinsey på fem områder, som ledelsen skal fokusere på:


  • 1.Integrere strategi og digitalt
  • 2.Opsamle viden om kunderne via data og digitale platforme
  • 3.Mindske virksomhedens responstid og øge udviklingshastigheden
  • 4.Finde eksterne samarbejdspartnere med digitalt mindset
  • 5.Holde udviklingsprocesserne på sporet og sikre fremdrift


Det behøver selvfølgelig ikke at være en nyansat digital direktør, der får disse ansvarsområder. Det afgørende er, at enhver virksomhed - stor som lille – har fokus på den digitale udfordring. At ledelsen stiller sig selv de oplagte spørgsmål: Er der et marked for vores ydelser i en digital tidsalder? Har vi en plads i det marked, sådan som vi er opbygget i dag? Er vi nødt til at ændre grundlæggende på den måde, som vi gør tingene på i dag for at overleve. Alt afhængig af svarene, så er det tid til at tage arbejdstøjet på og tilpasse strategien til en digital virkelighed. Kunderne har allerede flyttet sig.


Læs den gratis McKinseys-rapport: ”Tranformer in Chief”: The new digital officer


God fornøjelse


Steffen Damborg


DigitalConsult (foredrag & digital strategiudvikling)


+45 2143 0168 damborg@digitalconsult.dk